Kenttäratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Ypäjällä

  • 17.8.2018

Kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian maiden mestaruuskilpailut käynnistyivät Ypäjällä aurinkoisessa säässä.

  • Kuva

Kuva: Hanna Heinonen


Kilpailuun osallistuu kaikkiaan 84 ratsukkoa Suomen lisäksi Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Virosta. Suomalaiset ovat hyvissä asemissa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Kenttäratsastuskilpailun kokonaistulos muodostuu virhepisteistä. Koulukokeessa saavutetut pisteet muutetaan miinuspisteiksi, ja sekä maastokokeen että estekokeen virheet lisätään koulukokeen tulokseen. Voittaja on ratsukko, jonka kolmessa osakokeessa saama yhteenlaskettu miinuspistemäärä on pienin.

Perjantaina ratsastettiin koulukoe, jossa poniratsukoissa kärkipaikalle nousi Tanskan Astrid Vibe Skovgaard – Shadow -27.4 pisteellä ennen Ruotsin Wynja Eriksdotter Rubninia, joka sijoittui toiseksi Proteuksella (-28.0) ja kolmanneksi Dushanbella (-28.3). Suomen Hedwig Wikström on hienosti neljäntenä -30.9 pisteellä ja Elmo Laiho viidentenä -31.1 pisteellä. Eriksdotterin tulee ilmoittaa kummalla poneista jatkaa mestaruuden tavoittelua ennen huomista maastokoetta.

Ypäjän kilpailussa on mukana ennätysmäärä poniratsukoita mikä kertoo lajin kiinnostavuudesta. Poniratsukot ratsastavat lauantaina maasto-osuuden alkaen klo 12.45.

Junioreiden ja nuorten CIC1* luokan johtopaikalle ratsasti Isabella Lidbrandt Ruotsista. Lindbrandt lähtee lauantaina esteradalle 25.9 pisteen tuloksella. Paras suomalainen Monica van Assendelft lähtee Chupito hevosellaan estekokeeseen tilillään -30.4 pistettä.

Tuija Rosenqvist ja New Orleans, joka Suomessa kilpailee nimellä Narvik, on ensimmäisen osakokeen jälkeen parhaana suomalaisena senioreissa kolmantena (-30.7). Kärjessä esteradalle lähtee Norjan Anne Cathrine Sellaeg Storbjergs Licoricella 30.6 pisteellä ennen Tanskan Marianne Nielseniä ja Pretty Princessiä (30.7). Seniorit ratsastavat lauantaina estekokeen.

Maat kilpailevat viikonloppuna myös joukkuemestaruuksista. Ruotsin joukkueet pitävät kärkipaikkaa kaikissa ikäryhmissä. Junioreiden ja Nuorten joukkueessa Suomi on kolmantena, senioreissa neljäntenä.

Kilpailut jatkuvat lauantaina, jolloin ohjelmassa on ponien maastokokeen lisäksi erittäin mielenkiintoinen nuorten kenttähevosten Avant Trophy sarjan finaali. Finaalissa nähdään maastoradan lisäksi tuomariarvostelu, jossa arvioidaan hevosten tyyppi, hyppykyky, kapasiteetti ja rohkeus sekä kehityskelpoisuus kansainvälisille areenoille. Finaalin tuomareina toimivat lajin pitkän linjan konkarit, Lars Christensson ja Staffan Lidbeck. Christensson tunnetaan paitsi kansainvälisenä maastoradan suunnittelijana, myös EM-joukkuekultamitalistina ja kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI kenttäratsastuskomitean jäsenenä. Ruotsin entinen maajoukkuekapteeni Staffan Lidbeck tunnetaan myös olympiatason kenttäratsastajana. Lidbeckin tytär kilpailee PM-kilpailussa.

– Ypäjällä on tehty valtavasti töitä tapahtuman eteen. Pohjia on paranneltu ja uusia esteitä on rakennettu. Jokaisessa luokassa on selkeästi erilaiset tehtävät ja erilainen luonne. Uskon, että näemme jännittävän kilpailun, tuomariston puheenjohtaja Jutta Koivula arvio.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailun lisäksi Ypäjällä ratsastetaan parhaillaan 10. kertaa nuorten hevosten festivaalissa. Festivaalin ohjelmassa on muun muassa Hankkija Breeders Prize kasvattajakilpailu sekä 5-vuotisderbyt. Perjantaina ratkesi Ponibreedersin voitto. 6-vuotiaiden ponien Breeders voiton vei Bellezza di Notte RP, jonka on kasvattanut Kaisu Västinsalo.