Tuija Rosenqvist Narvikilla varmoin ottein SM-voittoon kenttäratsastuksessa

  • 10.6.2018

Lempäälän Tuija Rosenqvist voitti kenttäratsastuksen Suomen mestaruuden ylivoimaisesti.

  • Kuva

Hän johti Finnderbyssä Ypäjällä käytyä kilpailua alusta saakka varmoin ottein.

Maastoesteradalle ja SM-ratsukseen hän valitsi kokeneemman hevosensa, 11- vuotiaan ori Narvikin.

– Maasto sujui todella hyvin! Narvik ei epäröinyt hetkeäkään mitään tehtävää ja pääsimme maaston ilman estevirheitä maaliin, Rosenqvist iloitsi ja kehui vielä hevostaan.

– Hevosen kanssa on sellainen, että se on valmis nyt tekemään puolesta kaiken mitä toivon siltä. Se on vähän ärripurri, mutta meille on syntynyt tosi tiivis suhde. Kun istun selässä, tunne on aivan mieletön, luotan siihen aivan täysin.

Mannerheim-kenttäkilpailun SM-maastoesterata oli pituudeltaan runsaat 3,4 kilometriä, mukana 23 estettä, joista 3 vesiesteitä. Vielä eilen Rosenqvist ajatteli radan olevan haastava, mutta molemmat hevoset suorittavat sen lähes rutiinilla.

– FF Pacemaker katsoi paria estettä enemmän, mutta hienosti sekin selvisi ensimmäisestä kahden tähden radastaan. Sen olen ajatellut nostaa kansainväliselle kahden tähden tasolle tällä kaudella.

Mestaruus on Rosenqvistin kolmas, edelliset tulivat Nabuccolla vuosina 2012 ja 2014.

Lähteenmaa debytoi suoraan hopealle

Hopealle kiilasi helsinkiläinen Juho Lähteenmaa hevosella Rumba III. Ratsukko starttasi vasta ensimmäistä kertaa tällä tasolla, joten hopeamitali oli yllätys.

– Ei olisi paremmin voinut tämä mennä, maastossa oli todella kivaa ja kaikki sujui hienosti! Rumba III on todella suora ratsastaa ja se rakastaa mennä maastoesteitä.

Lähteenmaa oli koulun jälkeen viidentenä, ja rataesteillä ratsukko otti vain yhden aikavirheen. Maastossa hän uskalsi laukata, joten hänelle kirjattiin voittajan tavoin aikavirheitä 7,6.

Vaikka Lähteenmaa kilpailikin ensimmäisen arvokilpailunsa, on hän jo vuosia kilpaillut kenttää alemmalla tasolla, aina Ruotsia myöden.

– Viime kaudelle emme kisanneet, kun oli hevosella hammasongelmia, mutta nyt haemme kvaaleja elokuun PM-kilpailuihin.

Pronssi meni myös Lempäälään Rosenqvistin avopuoliso Aki Karhapäälle ratsulla Ibis-A. Ratsukko oli koulu- ja rataestekokeiden jälkeen kaksikko toisena, mutta maastossa otetulla yliajalla oli hopeamitalin hinta.

– Olen tosi onnellinen Tuijan kullasta, mutta erityisesti Juhon puolesta, joka teki tosi hienon kilpailun ja mallikkaasti ansaitsi hopean.

– Itselleni tuli tänään hieman yliaikaa. Veden alashyppyä hevonen mietti hetken. Rata oli muuten todella hyvä ja tasoltaan se kyllä vastaa ihan kansainvälistä rataa vaikeusasteeltaan. Haasteet tulevat maaston vaihtelusta ja siitä, että tempon pitäminen täällä on vaikeampaa kuin muualla Euroopassa kilpailtavissa nurmikilpailuissa. Pellolla pystyy tekemään kaarteista erilaisia, ja rytmin pitäminen on helpompaa.

Karhapää ja Ibis-A ovat kilpailleet jo kolmen tähden tasolla sijoittuen, ja tämän kauden lopussa on tarkoitus kilpailla samaa tasoa kansainvälisenä pitkänä kilpailuna. Sitä ennen he kuitenkin ovat mukana PM-kilpailussa.

Kenttäratsastuksessa kauden kalenteri rakennetaan tarkkaan ja nousujohteisesti, kullekin kaudelle hevosen ohjelmaan mahtuu 8-10 kilpailua. Rosenqvist ja Karhapää valmistautuivat tänä keväänä kotimaassa ulkomaisen sijaan ja olivat tyytyväisiä ratkaisuunsa.

– Hevoset tuntuivat tosi freeseiltä, ja pitkä matka ei rasittanut niitä. Kyllä vaativamman tason kauteen pystyy valmistautumaan hyvin myös kotimaassa.

Veera Manninen kiisi nuorten voittoon Colibrilla

Nuorissa SM-mitaleista kamppaili viisi ratsukkoa. Lauantain rataesteillä kärkeen noussut Pieksämäen Veera Manninen piti päänsä kylmänä Colibrin kanssa ja liisi maasto-osuudesta läpi ilman estevirheitä. Samalla hän kuittasi avoimen yhden tähden luokan voiton nimiinsä. Ylöjärven Suvi Järvi ja Orlando II kirkastivat eilisen kolmannen sijansa hopeaksi onnistuneella maastolla. Pronssi jaettiin Huittisten Olivia Harakalle ja Armani Boylle.

Veera Manninen ja Colibri vesiesteellä. Kuva: Hanna Heinonen

Manninen hyppäsi mukaan mitalikisaan todelliseksi yllätysvoittajaksi. Hän kilpailee viimeistä kauttaan junioriratsastajana ja suunnitelmissa oli alun perin kilpailla junioreiden mestaruudesta loppukesästä.

– Tarkoitus oli mennä vain avoin kilpailu, mutta mestaruusluokasta puuttui yksi osallistuja, ja pyydettäessä lähdin mukaan SM-taistoon, kultamitalisti taustoittaa.

– Emme ole tällä kaudella vielä kilpailleet Colibrin kanssa, joten mitali oli todella yllätys! Kun ei ole vielä kisannut yhtään kilpailua, niin säädöt eivät välttämättä ole ihan kohdillaan.

EM-joukkueessa viime kaudella kilpaillut Manninen tähtää elokuisiin PM-kilpailuun. Samaan kisaan ovat myös suuntaamassa kaksi muuta mitalistia, Järvi ja Harakka.

– Pidemmän ajan tavoitteena on ensi vuoden EM-kilpailu. Tämän päivän kilpailussa maastorata oli tarpeeksi haastava, ehkä haastavin osuus oli Derby-kentän esteet, Suvi Järvi pohti.

Pronssimitalisti oli myös tyytyväinen kilpailuun.

– Armani Boy vain paranee kisan edetessä. Koulu on meille aina vaikea, sillä hevonen jännittää siinä paljon. Tällä kaudella olemme onnistuneet jo parantamaan tulosta silläkin saralla.

Kaikki mitalistit mukana PM-kilpailuissa Ypäjällä elokuussa

Kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksista kilpaillaan Ypäjällä 16.-19. elokuuta kaikissa ikäluokissa. SM-kilpailussa haettiin mittavalle tapahtumalle hyvä lähtöponnistus.

– Toivon että PM-kilpailu toteutuu samassa iloisessa kenttäratsastushengessä, odotan hyvätasoista osallistujakaartia kaikista maista. Virolaiset olivat mukana jo näissä kilpailussa haistelemassa tuulia, joten toivottavasti sieltä suunnalta tulee osallistujia, tapahtuman ja valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd, joka on myös lajin maajoukkuevalmentaja

Hänen mukaansa Suomen kenttäratsastajilla on kotikisoissa iskukykyinen joukkue, sillä ratsastajia saadaan kotimaan lisäksi myös mahdollisesti ulkomailta takaisin Suomeen elokuuksi.

– Olen tyytyväinen ratsastajien suorituksiin, tämän päivän maasto näytti oikein hyvälle, ja kaikki tulivat ehjinä maaliin. Katsojia oli todella paljon ja tunnelma katossa, mikä ilahdutti minua erityisesti.

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruus 2018

1) Tuija Rosenqvist – Narvik, Lempäälä 37.0
2) Juho Lähteenmaa – Rumba III, Helsinki 46.3
3) Aki Karhapää – Ibis-A 52.3

Kenttäratsastuksen nuorten Suomen mestaruus 2018

Vaativa B, CNC*, 21 lähtijää ja 6 sijoittuu

1) Veera Manninen – Colibri, Pieksämäki 34.9
2) Suvi Järvi – Orlanda II, Ylöjärvi 48.0
3) Olivia Harakka – Armani Boy, Huittinen 56.9
4) Caroliina Sudhom – Welur-A, Siikalatva
5) Linda Immonen – Kandelus, Suonenjoki 67.2