Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland voittoon uudella Finnderby-radalla

  • 9.6.2018

Huittisten ratsastajat juhlivat lauantaina tuplavoittoa Finnderby-estekilpailussa Ypäjän Hevosopistolla.

  • Kuva

Yli-Huhtala vei Finnderby-luokan voiton! Kuva: Heidi Lammi

Ratsastusseura Varsan Maija Yli-Huhtala selvitti tammalla Birchcape’s Wonderland radan ainoana täysin virheittä, jolloin voitosta ei tarvinnut ratsastaa uusintaa.

Toiseksi sijoittui yhden harmillisen aikavirhepisteen saanut Yli-Huhtalan oma valmennettava, Sandra Lähde, Fanitalla. Kolmanneksi nousivat Someron Janna Jensen ja yhden puomin ja aikavirheen hinnalla.

Voittoratsu on vasta kahdeksan, Yli-Huhtalalla se on ollut nelivuotiaasta.

– Arvostan tämän korkealle. En ajatellut, että lähden voittamaan, tiesin että hevonen voi olla nolla, sillä  sinänsä esteet eivät ole sille ongelma. Tätä kautta ennen se on tehnyt ikäluokkakisoja, ja tuntui voisi tämä voisi olla sille sopiva kilpailu, Yli-Huhtala kertoo.

–  Hevonen on tosi vahva hyppäämään, sillä on paljon voimaa ja aika kova itseluottamus, ei ota nokkiinsa juuri mistään. Jos sen kanssa pääsee esteelle, voi luotta että se sen selvittää. Ratsastettavuus on ollut miinuspuoli, mutta alkaa vuosien mittaan olla aika hyvässä kunnossa ja paranee koko ajan. Se on herkkä hevonen, saattaa singota tai säntäillä. Se on haasteellista saada keskittymään tehtäväänsä, välimatka esteelle enemmän haaste kuin itse este, Yli-Huhtala hymyilee.

Ratsukko on noussut sijoille myös kauden LähiTapiola GP-sarjan 140-tason karsintaluokassa, Ypäjällä se oli perjantaina neljäs.

Yli-Huhtala on taustaltaan kenttäratsastaja ja edustanut Suomea EM-tasolla asti saavuttaen mm. nuorten EM-joukkuepronssia. Kahden pienen lapsen äiti on keskittynyt rataesteisiin vuodesta 2003 lähtien. Hän valmentaa ja ratsuttaa omalla MYH Horses täysihoito- ja valmennustallillaan. Finnderbyä hän ei ole voittanut aiemmin, paras tulos tähän asti on neljäs sija. Kenttäratsastajan taustasta on kuitenkin hyöty derbytyyppisessä kilpailussa.

– Kenttäratsastuksesta tulee päättäväisyys, pitää ratsastaa tietyllä tavalla, ei miettiä mennäkö vai ei, ratsastaja toteaa.

Finnderby-tapahtuma on saanut nimensä perinteikkäästä Finnderby-esteluokasta, jossa nurmikentällä keveiden rataesteiden joukossa on myös kiinteitä maastoesteitä. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1973. Tälle vuodelle derbyn rata modernisoitiin, kentältä poistettiin vanhentuneita kiintoesteitä ja esteradan mitta lyhennettiin 640 metriin, estekorkeus on edelleen 135 cm.  Esteitä on 14 ja sarjaesteiden kanssa hyppyjä kertyy kaikkiaan 17.

– Minusta uusi rata oli kiva, intensiivisempi ratsastaa ja esteet tulivat nopeammin. Tämä oli hyvä uudistus, toivon että se kantaa ja ihmiset uskaltavat osallistua jatkossa derbyihin, Yli-Huhtala toteaa.

Uuden radan on laatinut kokenut kansainvälisen tason ratamestari, Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne. Uusi rata on noin 400 metriä vanhaa lyhyempi, mikä säästää hevosten voimia ja mahdollistaa osallistumisen kilpailuluokkiaan useampana päivänä samassa tapahtumassa.

– Mukaan oli säilytetty mahdollisuuksien mukaan traditiota vanhalta radalta, muutama linja oli edelleen identtinen. Mielestäni rata toimi hyvin, Ylänne summaa.

Ypäjän nurmella hypättiin myös helpomman tason derbyt. Yli-Huhtala sijoittui toiseksi senioriderbyssä ratsulla Cortina II. Luokan voitti niin ikään kenttäratsastaja Aki Karhapää, joka kilpailee parhaillaan myös kentän SM-mitaleista Ypäjällä. Kolmanneksi nousi Espoon Pirita Rautpalo Chamillionarella. Suomenhevosten derbyssä kaksoisvoiton otti  Riikka Harjula ratsuilla Suvi-Juttu ja  Musta Magia, kolmas oli Jonathan Hiekka Herra Huulla.

Riikka Harjula -Musta Magia Kuva: Heidi Lammi

 

Sunnuntaina maastoesteet, GP-esteitä ja koulun GP vapaaohjelma

Kouluratsastuksessa kilpaillaan mm. Finnderby Tour -luokissa aina GP-tasolla asti, jossa vapaaohjelmista nautitaan sunnuntaina klo 15.15 lähtien.

Sunnuntain LähiTapiola GP-esteluokka alkaa kello 14, ja se kilpaillaan 150 cm:n tasolla. Luokasta  on mahdollista karsia mukaan Volkswagen Amarok Leading Rider -kilpailuun, palkintona Amarok.

Kilparatsastuksen ohella tarjolla on runsaasti kesäistä ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle. Yleisöä palvelee myös runsas expo ja kattavat ravintolapalvelut.