Simonsén hevosykkösten voittoon

  • 29.4.2018

Sipoolainen Ben Simonsén ohjasti 11-vuotiaan oldenburgilaistamma Ragyogon voittoon hevosyksiköiden vaikean luokan voittoon lauantaina 28.4.2018 Ypäjällä hevosurheilun valmennuskeskuksessa järjestetyssä valjakkoajokilpailussa. Kauden avauskilpailun osallistujamäärä jäi kohtuullisen matalaksi, kun 25 valjakkoa ilmoittautui starttiin. Pitkä talvi vaikutti monen kohdalla kauden alkuun.

  • Kuva

Kuvassa Ben Simonsén Ragyogon ja groomi Lauri Vähä-Erkkilän kanssa, kuva Annika Mäki

Osa kansainvälisen tason valjakoista oli jo joko kisamatkalla tai juuri lähdössä kilpailemaan ulkomaille.

– Kauden ensimmäinen kilpailu on aina hieman jännittävä, mutta lupaavia suorituksia ja onnistumisia näimme eri osakokeissa. Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan koitokseen olipa se sitten ulkomailla tai kotimaassa, kilpailun tuomariston puheenjohtaja Tuire Suvanto pohtii.

Simonsén on kokenut valjakkoajaja, joka on muun muassa voittanut lajin MM-pronssia vuonna 2004 Ruotsin Åstropirssa järjestetyissä kilpailuissa. Viime vuosina hevosyksiköissä kilpailut Simonsén on kilpaillut aiemmin myös parivaljakoissa.

– Sain Ragyogon itselleni hieman yllättäen. Kävimme katsomassa sitä toiselle kuskille, kun näiden tiet eivät sitten kohdanneet, Ragyogon omistaja päätti kuitenkin lähettää hevosen minun mukaani Suomeen. Tarkoituksena on nyt kilpailla sillä ja katsoa mihin yhteiset rahkeemme riittää. Kauden päätavoite on paikka MM-joukkueessa, Simonsén kertoo.

Valjakkoajokilpailussa ajetaan kolme osakoetta, koulu-, tarkkuus- ja kestävyys. Koulukoe on verrattavissa kouluratsastukseen, sisältää etukäteen määrätyn sarjan liikkeitä. Tuomarit arvioivat liikkeiden suorittamista, hevosen kuuliaisuutta, rentoutta, askellajien lennokkuutta, kuskin apujen käyttöä sekä teiden ajamisen tarkkuutta.

Tarkkuusajossa valjakon pitää suorittaa rata, jossa on 14- 23 kartiosta muodostettua porttia. Rata tulee ajaa määrätyn enimmäisajan puitteissa. Portit on merkitty numeroin ja kartioiden etäisyys toisistaan määräytyy luokan vaikeustasosta mukaan ja on 20-40 cm vaunun akselin leveyttä suurempi. Kartioiden päällä on pallot, joiden tiputtamisesta seuraa virhepisteittä. Vauhdikas kestävyyskoe suoritetaan vaihtelevassa maastossa, joka edellyttää valjakolta hyvää kuntoa, rohkeutta ja yhteistyötä kuskin ja groomin eli avustajan välillä. Groomin työ korostuu kestävyyskokeessa, jossa groomi seisoo vaunujen takaosassa vaihtaen painoa puolelta toiselle kaarteiden mukaan tasapainottaen vaunua kaatumasta tiukoissa ja vauhdikkaissa kaarteissa. Kestävyyskoe on kolmiosainen ja luokan vaikeustasosta riippuen matkan pituus vaihtelee 4-18 kilometrin välillä. Matkan aikana voi olla myös pakkoportteja, jotka on ajettava oikeassa järjestyksessä.

Ypäjän kilpailussa poniyksiköiden vaikean luokan voittoon ajoi urjalalainen Heidi Sinda norjalaisella vuonohevosella Gnist Vardella. Yksiköiden helpon A:n voiton vei niin ikään Urjalan Hevosurheilijoita edustava Laura Haapakoski Kokonasilla. Moona Nikkola Loimaan Urheiluratsastajista ajoi helppo C luokan voittoon osuvasti Loimihaan Voitolla. Pienten ponien yksiköiden helpon B:n voittoon tyylitteli Suomenratsuja edustava Tiina Kämäläinen Sandbackas Fuchsialla.

Valjakkoajon seuraavat kotimaan kilpailut käydään 15.-17.6.2018 Loimaalla.

Tulokset:

Luokka 9, vaikea, hevosykköset

Simonsén Ben HusR – RAGYOGO 129,05/1, Kalalahti Leena LoimURa – JUDYM 161,79/2,

Hakala Saana LoimURa – BAEK’S MISS PETI 164,35/3, Tirkkonen Sanna – PORCHE LIFE ei tulosta

Täydelliset tulokset: http://www.valjakko.net/2018/2704tulabc