Hevosvaltiopäivät: Muutostrendit edellyttävät aktiivisuutta sekä hevosalalta että päättäjiltä

  • 16.11.2017

Eduskunnan Hevosvaltiopäivät käynnistyivät keskiviikkona juhlavasti eduskuntatalolla, jonka edustalle oli saapunut komea joukko Ypäjän Hevosopiston suomenhevosia eri käyttömuodoissaan esittäytymään poliittisille päättäjille ja hevosalan edustajien tervehdysten kera.

  • Kuva

Tiedote SRL

Tilaisuuden avasi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Mahdollisuuksien hevonen on erittäin hyvä sanonta ja se pitää sisällään useita eri merkityksiä. Hevosella on tärkeä rooli myös tasa-arvoisen yhteiskunnan puolestapuhujana. Se lähentää kaupunkia ja maaseutua ja poistaa raja-aitoja sieltä missä niitä on. Hevosala lunastaa olemassa olonsa joka päivä. Alan tulisi miettiä eettisyyttä, avoimuutta ja kestäviä arvoja pärjätäkseen myös tulevaisuudessa, Lintilä lausui avauspuheessaan.

– Matkailusta vastaavana ministerinä näkisin esimerkiksi mielelläni hevosalan ja matkailun lyövän useammin kättä päälle. Matkailijat haluavat pakettiratkaisuja, missä hevosiin liitetyillä elämyksillä voisi olla suuria mahdollisuuksia.

Hevonen koskettaa harrastuksen tai elinkeinon kautta puolta miljoonaa suomalaista. Vaikutukset leikkaavat läpi yhteiskunnan aina liikunnasta ja urheilusta kisakatsomoihin, kuntoukseen ja hyvinvointiin.

– Hevosala on merkittävä yhteiskunnan rakentaja, tärkeänä työllistäjänä, maaseudun aitona elävöittäjänä ja suomalaisten liikuttajana. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen kehityksen oikea suunta antaa hevosalalle parhaan mahdollisen pohjan myös siihen, että osuutemme veikkausvoittovaroista säilyy ja alan rahoitus on näin turvattu. Asiasta tullaan keskustelemaan säännöllisesti ja meidän tehtävämme on se oikeutus teoillamme lunastaa, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen totesi.

Hevosalan toimijoiden tavoitteena on, että alan merkitys ymmärretään, se saa ansaitsemansa arvostuksen, mikä heijastuu jatkossa päätöksentekoon. Alan edustajat haluavat olla mukana päättämässä tärkeistä asioista asiantuntijoina yhteisessä neuvottelupöydässä.

Hevosopiston opiskelijoita ja hevosia eduskuntatalolla, kuva SRL Sonja Holma


Megatrendit ja yhteiskunnan murrokset näkyvät myös hevosalalla. Polarisoituminen, yksilöllisyys ja sitouttamattomuus korostuvat. Kuluttajien muuttuneet tarpeet ja käyttäytyminen ovat synnyttäneet uusia mahdollisuuksia hevosalan yritystoiminnalle. Alalla on huoli lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien varmistamisesta. Samalla nähdään, että kasvua on erityisesti yli 60-vuotiaissa ratsastajissa, myös hevosavusteisten liikunta-, terapia- ja kuntoutuspalvelujen kysyntä on nousussa.

– Muutokset vaativat hevosalan yritystoiminnan monimuotoistumista sekä yhteistyötä myös muiden toimialojen osaajien kanssa. Hevosalan kasvu ja uudistuminen tuovat uusia mahdollisuuksia myös muiden toimialojen ammattilaisille. Esimerkiksi talliyhteisön arjen viestintään liittyvien mobiiliratkaisujen ja yhteisöpalvelujen kysyntä kasvaa kiihtyvän digitalisaation keskellä, Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kuvaili.

Hevosalan kytkökset yhteiskuntaan ovat monitahoiset. Alaa ei viedä eteenpäin yhdellä yksittäisellä toimenpiteellä. Sen sijaan tarvitaan yhteinen, vahva tahtotila, joka näkyy hevosalaa koskevassa päätöksenteossa liikunta-, maatalous- ja elinkeinopolitiikassa sekä valtakunnallisesti, alueellisesta että paikallisesti.

– Yhteiskunnalta odotamme tukea siihen, että hevoset edelleen näkyvät suomalaisten arjessa. Hevostoimintaan liittyvien lähiliikuntapaikkojen säilyminen ja lisääminen on ensiarvoisen tärkeää. Taloudellisesti järkevälle hevoskasvatukselle ja hevosyrittäjyydelle on luotava edellytykset ja annettava mahdollisuuksia. Näin huolehdimme siitä, hevonen säilyttää merkittävän tehtävänsä yhteiskunnassamme viettäessämme aikanaan Suomen itsenäisyyden 200-vuotisjuhlia, Sundwall painotti.


Marian Seppälä (marian.seppala@hevosopisto.fi), 16.11.2017