I-tallilla uutta elämää

  • 8.11.2017
  • Kuva

Viime keväästä tyhjillään olleessa Hevosopiston I-tallissa on taas elämää. Muutama viikko sitten talliin muutti jo noin 15 vuoden ajan Ypäjällä vaikuttanut hevosalan yrittäjä, Riikka Harjula, joka on vuokrannut Callisto Horses–yrityksensä käyttöön yhden tallin neljästä käytävistä.
-Alku on ollut oikeastaan vain positiivinen yllätys, toiminta on lähtenyt tosi hyvin käyntiin, Harjula kertoo.
– Käytössämme olevat 15 karsinapaikkaa on myyty täyteen jo pitkälle ensi kevääseen. Ratsutettavia, joista suurin osa nuoria hevosia, on 13.
Aiemmin kuuden hevosen kotitallillaan toiminut Harjula on uuden toimipaikan myötä pystynyt vastaamaan kysyntään ja lisäämään merkittävästi asiakashevosten määrää. Nykyinen 15 hevosen talli tuntuu tässä vaiheessa kuitenkin riittävältä.
– Minulle on tärkeää, että ehdin itse työskennellä kaikkien koulutukseeni tulevien hevosten kanssa, ja tällä hevosmäärällä se on järkevällä tavalla mahdollista. Lisäksi minun on ollut nyt mahdollista palkata myös tallityöntekijä, joten aikaa hevosten kanssa tekemiseen jää paremmin, Harjula kertoo.
– I-tallissa kaikki on lähellä, Hevosopiston urheilualueille ja neljään maneesiin on muutama satametriä, Hevosfysio ja Hevossairaala lähes samassa pihassa, hevosten kuskaaminen autolla ja trailerilla on vähentynyt merkittävästi, iloitsee Harjula.
Harjula uskoo monipuolisten puitteiden houkuttelevan asiakkaita paitsi omalle yritykselleen, myös Hevosopistolle. Yhteistyö on alkanut hyvin, ja sen monipuolisesta kehittämisestä on varmasti hyötyä molemmille.
– Maneesien ja kenttien käytössä etusijalla on tietysti Hevosopiston omat oppitunnit ja muu toiminta, mutta se ei ole tuntunut mitenkään rajoittavan meidän toimintaa, hyvin on mahduttu. Vielä, kun saataisiin käyttöön jo ilmeisesti pidempään työn alla ollut maneesien sähköinen kalenteri, josta tilavaraukset näkee ajantasaisesti, niin oman toiminnan suunnittelu helpottuisi entisestään, toivoo Harjula.
I-talliin muuton myötä Harjulan elämässä uutta on myös se, että koti ja työpaikka eivät ole samassa pihassa. Neljän lapsen äidille kodin ja työn yhdistämisessä on ollut etunsa, mutta muutos on silti ollut positiivinen.
– Mieheni on jo todennut, että on hyvä, että työ keskittyy nyt työpaikalle ja koti on koti, Harjula naurahtaa. Kotipihassa on edelleen muutama oma hevonen, Harjulan entinen kilparatsu David Copperfield sekä pari siitostammaa, mutta ne ovat Harjulan mukaan vain harrastuksena. Lisäksi muutamia siitostammoja asuu Harjulan äidin tallissa, niin ikään Ypäjällä.
Vaikka Harjula tekeekin suurimman osan työstä hevosten kanssa itse, hän korostaa hyvän tiimin merkitystä.
-Yksin tässä ei pärjäisi. Minulla on apuna eri tehtävissä pitkäaikainen tiimi, johon kuuluu hevosalan ammattilaisia, ystäviä, sukulaisia ja tuttavia, jotka omalta osaltaan mahdollistavat tämän kaiken, Harjula kiittää.

Callisto Horses –yrityksen toiminta on muuton seurauksena kehittynyt ja laajentunut merkittävästi, joten suuria suunnitelmia lähitulevaisuudelle ei tässä kohtaa vielä ole. Harjula toivoo voivansa jatkaa työtään hevosten parissa pitkään ja mahdollistavansa sillä myös pienimuotoisen, mutta laadukkaan hevoskasvatustoiminnan.
-Olisi hienoa voida jonakin päivänä kisata esteitä GP-tasolla omalla kasvatillani, hymyilee Harjula.

Harjulan lisäksi 1-tallille on muuttanut myös ypäjäläinen esteratsastaja Pinja Lilja sekä ravivalmentaja Sanna Kiiski valmennettavineen. Tallista vuokrataan vielä 15-30 karsinaa hevosalan yrittäjille.

 


Pauliina Pöntinen (pauliina.pontinen@hevosopisto.fi), 8.11.2017