Suomenratsujen Kuninkaalliset

Suomenratsujen Kuninkaalliset järjestetään tuttuun tapaan syyskuun alussa, 6.-9.9.2018. Kuninkaallisissa kilpaillaan koulu- ja esteratsastuksessa. Luokat ovat avoimia vain suomenhevosille. Upeassa orikavalkadissa esitellään suomenhevosratsuoriita jälkeläisineen. 2018 luvassa mm. Samuli GP, Kelmi Cup, 6-vuotiaiden kasvattajakilpailut, 3 - 5 -vuotiaiden laatuarvostelun finaali sekä paljon muuta! Tapahtuman ohjelmaa täydentyy ja tarkentuu kevään myötä, luvassa varmasti taas jotakin uutta, joten pysy kuulolla!

Esteratsastus

Derbykentällä ratsastettavassa estekilpailussa luokkatarjontaa on niin kilpailu-uraansa aloitteleville nuorille suomenhevosille kuin jo mestaruustasolla kilpaileville ratsukoille. Ohjelmassa mm. samansukuisten suomenhevosten joukkuekilpailu, Samuli GP-kilpailu sekä 6-vuotiaiden kasvattajakilpailu. Kaikki esteluokat kilpaillaan nurmipohjaisella Derbykentällä.


Samuli GP

Yksi 2018 tapahtuman ehdottomia huippukohtia esteratsastuksessa tulee olemaan Samuli GP -kilpailu. 105+110cm tasolla ratsastettavaan luokkaan odotetaan mukaan suomenhevosten parhaimmistoa. Kilpailu käsittää kaksi kierrosta, toiselle kierrokselle pääsee 10 parasta 1.kierrokselta tai kaikki virhepisteettömän suorituksen tehneet ratsukot. Rahapalkinnon lisäksi voittajalle luovutetaan myös kilpailun kiertopalkinto. Nosto Samuli, teksti alla!


Kouluratsastus

Tapahtuman kohokohdaksi kouluratsastuksen osalta voidaan varmasti mainita Suomenhevosten koulumestaruuskilpailu. Ohjelmassa nähdään tänäkin vuonna myös 6-vuotiaiden kasvattajakilpailu, sekä suosittu Kelmi Cup. Lisäksi useita avoimia luokkia sekä nuorille että jo kokeneemmillekin suomenhevosille, unohtamatta suomenpienhevosia.


Suomenhevosten koulumestaruus

Mestaruus ratkaistaan kahdessa osakilpailussa. Ensimmäisessä osakilpailussa ratsukot suorittavat helppo A-tasoisen ohjelman, josta tulosprosenttien perusteella 15 parasta pääsee finaaliin.


Kelmi-Cup

Kelmi-Cup ratkaistaan kahdessa osakilpailussa helppo A-tasolla. Kilpailu on nimetty Ypäjän legendaarisen jalostusori Kelmin mukaan. Ohjelmassa on perinteisesti myös 6-vuotiaiden kasvattajakilpailu, josta lisää tietoa omassa osiossaan.Tapahtumassa ratkaistaan myös tänä vuonna käynnistyneen, suositun Satula.com -Prestige cupin finaali!, jotka kilpailevat myös omassa Suomenpienhevos Cupin finaalissaan.

KELMI


Suomenhevosori Kelmi ( Kotomies – Saparo – Taaroni ) on monelle tuttu nimi. Valtion Hevosjalostuslaitoksen kasvattama ori syntyi Ypäjällä 1979. Sittemmin MTT Hevostalouden nimissä ollut ori teki pitkän uran niin kilpailu- että siitospuolella. Ori eli lähes 30-vuotiaaksi.
Kelmi kantakirjattiin 5-vuotiaana MTT:n ratsuttajan, Heikki Haapalan toimesta. Tämän jälkeen hevonen kilpaili useita vuosia Eija Asikaisen (nyk. Markkanen) kanssa, kunnes siirtyi 8-vuotiaana MTT:n ratsuttajana toimineen Kiki Nybergin ratsastettavaksi. Nybergosallistui Kelmillä muun muassa avoimiin kouluratsastuksen SM-kilpailuihin, jotka käytiin Intermediare I-tasolla.

Kaiken kaikkiaan Suomenhevosten koulumestaruuksia Kelmi keräsi yhteensä seitsemän kappaletta vuosina 1986-1993. Kelmi kävi myös kaksi kertaa Saksassa Equitana-messuilla esiintymässä vuosina -85 ja -87.
Kelmi teki pitkän siitosuran, ja sille on merkitty yhteensä 103 jälkeläistä, joissa on mukana useita kantakirjaoriita.
Esimerkiksi jalostusoriit Samuli,Eeli, Jaime, Karl-Hemming, Lorentso, ja Silvolan Elmeri ovat jatkaneet isänsä työtä.
Tämän lisäksi jälkeläisten joukosta löytyy useita menestyneitä kilparatsuja ja muun muassa presidentti Tarja Halosen kantakirjatamma Ypäjä Tarja.


Kasvattajakilpailu

Laatuarvostelun luonnolliseksi jatkoksi luotiin Suomenratsujen kasvattajakilpailu kuusivuotiaille. Vuodesta 2003 alkaen kilpailu on järjestetty sekä este- että kouluratsastuksessa.

6-vuotiaiden kasvattajakilpailu on ennakkomaksullinen kilpailu, jossa hevosen voittamasta palkintosummasta 75 % ohjataan omistajalle ja 25 % hevosen kasvattajalle.


Esteratsastus

Esteratsastuksessa kilpailu on kaksipäiväinen. Ensimmäisessä osakilpailussa estekorkeus on 90 cm ja toisessa 95 cm. Ratojen virhepisteet lasketaan yhteen, ja pienimmällä virhepistemäärällä olevat ratsukot suorittavat uusinnan palkintosijoista. Uusinnassa ratkaisevat sekä virhepisteet että aika.


Kouluratsastus

Kasvattajakilpailu ratkaistaan kahdessa helppo A-tasoisessa osakilpailussa. Ensimmäisenä päivänä ratsastettava ohjelma on Helppo A FEI:n CCIP1* kenttäkilpailuohjelma poneille 2014 , toisen päivän ohjelma on Kenttäkilpailuohjelma nro. 6, 2009. Kilpailuluokkien yhteenlaskettu prosenttitulos ratkaisee voittajan.

Kunniataulut

Lue lisää SuoRan sivuilta >>


Laatuarvostelu

Suomenhevosten Laatuarvostelu 3 – 5 –vuotiaille

Suomenhevosten laatuarvostelu on ollut käytössä jo 1990-luvulta, jolloin sitä kutsuttiin Nuorten suomenhevosten katselmukseksi. Vuodesta 2003 laatuarvostelu on järjestetty Suomenratsujen Kuninkaallisten yhteydessä Ypäjällä.

Keväisin 3- ja 4-vuotiaat suomenhevoset osallistuvat karsintoihin, joita järjestetään neljällä eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Karsintojen parhaat pääsevät syksyllä Ypäjällä järjestettävään finaaliin. 5-vuotiaat pääsevät mukaan laatuarvosteluun kilpailusuoritusten perusteella.

Kolmivuotiaita arvioidaan irtohypytyksessä, sekä yhdistetyssä rakenne- ja askellajikokeessa.. Nelivuotiaat suorittavat finaalissa yhdistetyn rakenne- ja askellajikokeen sekä lisäksi estekokeen. Askellaji- ja estekoe suoritetaan ratsain. Viisivuotiaat suorittavat laskellaji- ja estekokeen ratsastajan kanssa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota muun muassa hevosen tasapainoon, yhteistyöhalukkuuteen ja ratsastettavuuteen.

Laatuarvostelun karsintojen kutsu julkaistaan alkuvuodesta 2018.

Vuoden 2017 laatuarvostelufinaalit 3- ja 4-vuotiaille on nyt kilpailtu, samoin kuin 5-vuotiaiden laatuarvostelu.


Orikavalkadi

Suomenratsujen Kuninkaallisten seuratuimpiin hetkiin kuuluu perinteinen orikavalkadi, joka järjestetään jälkeläisryhmänäyttelynä. Kavalkadiin kutsutaan kaikki kantakirjatut P- ja R-suunnan suomenhevosoriit, joilla on vähintään 10 jälkeläistä.


Kuvia


"Esteratsastuksessa käytävä Samuli GP -kilpailu, on saanut nimensä jalostusori Samulilta(Kelmi –Akuli- Vekkuli). Samuli syntyi Ypäjällä 1986 ja kuoli 2011. Valtion hevosjalostuslaitoksen ja sittemmin MTT:n omistama ori teki merkittävän uran Arto Vahteran kanssa voittaen muun muassa suomenhevosten estemestaruuden 1992, 1993, 1995 ja hopeaa vuosina 1991, 1996 ja 1997. Aktiivikilpailuvuosien jälkeen Samuli toimi opetushevosena Siittolanmäellä sekä esiintyi lukuisissa näytöksissä. Samulin emä , Akuli, oli suomenhevosten kouumestaruuksien mitalisit ja isä, Kelmi, seitsenkertainen suomenhevosten koulumestari. Samuli toimi Ypäjän Siittolanmäellä siitosoriina ja sillä on 48 jälkeläistä, joista tunnetuin lienee jalostusori Hermeli."

Samuli GP -kilpailu