Mannerheimin kenttäratsastuskilpailu

Sotilasperinteitä ja maastoradan vauhtia

Mannerheimin kenttäratsastuskilpailulla on pitkät perinteet. Kilpailun synnyn mahdollisti aikanaan konsuli Karl Stockmannin valtionhoitaja Mannerheimille vuonna 1918 luovuttama 150.000 markan lahjoitus. Rahaston korot kenraali ohjasi nimeään kantavan kilpailun palkinnoiksi. Ensimmäisen kerran C.G. Mannerheimin palkinnosta kilpailtiin jo vuonna 1919, jolloin kilpailun saatteena oli ranskankielinen määre ”Championat de cheval d’armes”.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä kilpailun tarkoituksena oli lähinnä kehittää puolustusvoimien kantahenkilökunnan ratsastustaitoa, mutta sittemmin myös siviilit saivat osallistua. Säännöllisesti kilpailua järjestettiin 1950-luvun alkupuolelle. Mannerheimin kenttäratsastuskilpailu oli koko tuon ajan maamme merkittävin vuotuinen ratsastustapahtuma.

Vuonna 2004 Suomen Marsalkka Mannerheimin Perinnesäätiö käynnisti uudelleen perinteisen, Mannerheimin nimeä kantavan kenttäratsastuskilpailun. Kilpailun toteuttaa Hevosopisto ja se käydään Mannerheim-suvun suostumuksella. Kilpailu toteutetaan vuosittain Ypäjällä Finnderby-tapahtuman yhteydessä. Tasoltaan kilpailu on vaativa, ns. kahden tähden kansainvälinen rata, ja se voidaan toteuttaa sekä kansallisena että kansainvälisenä. Kestävyyskokeen maastorataan kuuluu kuitenkin aina erityinen Mannerheim-este.

Mannerheimin perinnesäätiö >>


Videokooste Mannerheimin kenttäratsastuskilpailun vesiesteeltä (Juha Ruutsalo 2011).