Maajoukkue- ja aluevalmennus

Ratsastajainliitto järjestää valmennusjärjestelmänsä mukaista maajoukkue- ja aluevalmennusta. Ratsukot nimetään A- ja A-kehitys (maajoukkue) tai B- ja B-kehitys (aluevalmennus). Valmennustoiminnan keskuspaikkana toimii Hevosurheilun valmennuskeskus Ypäjällä (Hevosopisto).

Olympialajeissa maajoukkuevalmennukseen valitaan liiton järjestämän valintaleirin kautta. Valintaleirille on osallistuttava kaikkien maajoukkuevalmennukseen haluavien. Valintaleirille ovat oikeutettuja osallistumaan oman ikäryhmänsä EM-kvaalituloksen omaavat ratsukot sekä alueellisten katsastusten kautta aluevalmentajien suosittelemat ratsukot. Maajoukkuevalmentajat valitsevat lopulliset valintaleirille osallistuvat.

Aluevalmentajat käsittelevät valmennushakemukset ja esittävät tavoitteellisia ratsukoita alueellisten katsastusten sekä riittävien kilpailutulosten perusteella liiton maajoukkuevalmennuksen valintaleirille tai katsastusten perusteella B-renkaaseen tai B-kehitysrenkaaseen. Maajoukkuevalmentajalla on oikeus tehdä valinnat valintaleirin sekä muiden näyttöjen perusteella.

Lajit ja valmentajat

Hakuohje Suomen Ratsastajainliiton (SRL) A-maajoukkue ja A-kehitysrenkaaseen sekä SRL:n alueellisesti toteutettavaan B- ja B-kehitysrenkaaseen kaudelle 2018-2019

Yleistä:
Maajoukkuevalmennukset toteutetaan pääsääntöisesti Hevosurheilun valmennuskeskuksessa Ypäjällä. Alueelliset valmennukset toteutetaan SRL:n kanssa sopimussuhteessa olevissa valmennuspaikoissa ympäri Suomea.
SRL: n A-maajoukkuevalmennus on suunnattu ratsukoille, joiden tavoite ja tulosennuste jo annettujen kilpailunäyttöjen perusteella on kansainvälisen menestyksen saavuttaminen omassa ikäryhmässä lähimmän kahden vuoden aikana. Varsinaisen A-maajoukkueen lisäksi osassa lajeista ja ikäryhmistä toimii myös A-kehitysrengas, johon kuuluvien ratsukoiden oletetaan kehittyvän maajoukkuetason tehtäviin lähimmän parin vuoden aikana. A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen valitaan valintaleirin kautta.
SRL:n B- ja B-kehitysrengas on suunnattu ratsukoille, jotka ovat oman ikäryhmän kansallista tasoa tai nousemassa sille tasolle lähimmän kahden vuoden aikana ja ovat ehdolla tulevina vuosina A-maajoukkuevalmennusryhmiin. B-kehitysrenkaisiin voidaan valita myös vähemmän kilpailukokemusta omaavia ratsukoita, jos tuloskehitysennuste on valmentajan arvion mukaan hyvä ja kehitystä tapahtuu valmennuksen tuloksena.
B-valmennusryhmiin kutsutaan ensisijaisesti poni-, lapsi- ja junioriratsastajia. Nuoria ja senioreita sekä esimerkiksi nuoria hevosia voidaan ottaa mukaan, jos valmennusryhmissä on tilaa.

Kaikkiin liiton valmennusrenkaisiin osallistumisen ensisijaisena kriteerinä on sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen. Valmennusryhmiin valittujen oletetaan osallistuvan kaikkiin valmennustapahtumiin, jotta valmennusta voidaan toteuttaa päämäärätietoisesti. 

Huomioi, että tämä ohjeistus koskee pääsääntöisesti olympialajien toimintoja, mutta pätee myös tietyltä osin kaikkiin lajeihin. Lajeilla voi olla omia ohjeistuksia ja kriteereitä valmennustoimintaan.

Hakuohje SRL:n B- ja B-kehitysvalmennusrenkaaseen (toteutus alueilla)
Yleistä:

Huolellisesti täytetyt hakemukset tulee jättää 13.8.mennessä Hevosopiston Internet-sivulla löytyvällä lomakkeella. Kukin hakija voi jättää hakemuksen mihin valmennuskeskukseen tahansa riippumatta asuinpaikkakunnastaan. Huomioi, että osa tulostasovaatimuskysymyksistä koskettaa lähinnä A- ja A-kehitysryhmiin pyrkiviä.
B-renkaan valmennuspaikkoja, jolla valmennus toteutetaan, on joka alueella vähintään yksi. Kukin hakija voi hakea vain yhteen B-renkaan valmennuspaikkaan. Mikäli johonkin alueellisesti toimivaan B- ja B-kehitysryhmään ei ole riittävästi hakijoita (yli 10), ohjataan hakijat antamaan katsastusnäytöt johonkin toiseen valmennuspaikkaan. 
Valmennuksen yhteyshenkilöinä toimii sen alueen valmennusvastaava, jonka alueella valmennuspaikka sijaitsee.
Alueellisista katsastuksista aluevalmentajat voivat esittää riittävän tulostason sekä tavoitteellisuuden omaavia ratsukoita osallistumaan maajoukkueen valintaleirille. Lopullisen valinnan valintaleirille hyväksyttävistä tekee kuitenkin maajoukkuevalmentajat.

Hakuohje A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen (järjestetään pääsääntöisesti Ypäjällä)
Yleistä:

Kaikkien valmennukseen haluavien (myös jo maajoukkueessa olevat) tulee täyttää ”hakemus” huolellisesti viimeistään 13.8. mennessä Hevosopiston Internet-sivulla löytyvällä lomakkeella. A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen haluavien tulee kaikkien osallistua maajoukkueen valintaleirille (ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin). Valintaleiri pitää sisällään haastatteluja, kuntotestit sekä mahdolliset katsastukset ratsukoille. Maajoukkueen valintaleirille ovat oikeutettuja suoraan osallistumaan alla olevan A-renkaan vaatimukset täyttävät ratsastajat. Muutoin ratsukko osallistuu alueellisiin katsastuksiin ja sen kautta voi päästä maajoukkueen valintaleirille. Maajoukkuevalmentajilla on oikeus tehdä valintoja myös muilla perusteilla suoraan maajoukkueen valintaleirille, mikäli kokevat sen tarpeelliseksi. 
Alueellisissa katsastuksissa aluevalmentajat arvioivat ratsukon tason, kilpailutason sekä tavoitteellisuuden ja voivat esittää ratsukoita maajoukkueen valintaleirille. Lopullisen valinnan tekevät kuitenkin maajoukkuevalmentajat. Valintaleirille osallistumisoikeuden omaaville lähetetään erillinen kutsu valintaleirille osallistumiseen.
Maajoukkueen valintaleirin perusteella maajoukkuevalmentajat valitsevat maajoukkuevalmennettavat.

Valmennusryhmiin nimeämisen tasoedellytykset:

A-rengas
– Tavoitteellinen valmentautumisohjelma kohti huippu-urheilijan uraa
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus voimassa ko. kauden EM kilpailuun.
(FEI:n joukkueohjelma / ikäryhmä)
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus taso saavutettu vähintään kaksi (2) kertaa kansallisen tason kilpailuissa edellisenä tai kuluvana vuonna arvokilpailun joukkueohjelmaa vastaavassa luokassa
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten perusteella kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää A-renkaan tavoitteisiin

A-kehitysrengas
– Sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen
– Edellytys täyttää A-renkaan tulostaso vaatimus kuluvana tai seuraavana vuonna
– Kansallisia kilpailutuloksia arvokilpailutason luokista
– Poikkeuksellisen vahvat taidolliset näytöt ja kilpailukokemusta arvokilpailutason luokista tai sitä yhtä tasoa alemmista luokista. MJ valmentaja vastaa päätöksestä.
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää kehitysrenkaan tavoitteisiin

B-rengas

– Edellytys täyttää kehitysrenkaan tulostaso kuluvana tai kahtena seuraavana vuonna
– Kansallisia kilpailutuloksia oman ikäryhmän tasolta (esim. junioricup, ponicup)
– Tavoitteellinen kilpailutoiminta ja sitoutuminen SRL valmennustoimintaan. 
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toimintaan ei ole sitouduttu eikä se ole riittävän tavoitteellista 

B-kehitysrengas
– Tavoitteellinen valmentautuminen ja kilpailutoiminta sekä sitoutuminen SRL valmennustoimintaan. 
– Huomioidaan ikärakenne = edellytykset a-renkaaseen nousemiseen. B-kehitysrenkaaseen voidaan nimetä myös ratsukoita, joiden ikärakenne ei mahdollista yllä olevaa urakehitystä, jos valmennusryhmissä tilaa.

KOULURATSASTUS:
– Vähintään 2-tason (aluetaso) kilpailutuloksia: ponit ja lapsiratsastajat He C/B->, Juniorit He B/A ->, Nuoret (jos on He A/Va B ->) ja edellytykset kuluvalla tai seuraavalla kaudella kilpailla oman ikäryhmän 3—5 tason (kansalliset) kilpailuissa

ESTERATSASTUS:
Vähintään 2-tason (aluetaso) kilpailutuloksia: pikkuponit 80/90cm ->, isot ponit ja lapsiratsastajat 90/100 cm Juniorit 105/110 cm ->, Nuoret (jos on 120 cm ->) ja edellytykset kuluvalla tai seuraavalla kaudella kilpailla oman ikäryhmän 3—5 tason (kansalliset) kilpailuissa oman ikäryhmän sarjakilpailutasolla (esim. ponicup, junioricup)

KENTTÄRATSASTUS:
– Vähintään 2-tason (aluetaso) kilpailutuloksia: ponit, Juniorit, Nuoret, seniorit tutustumisluokka – helppo, tai koulu ja estetuloksia (Vähintään helppo B – 100 / 110 cm) ja edellytykset kuluvalla tai seuraavalla kaudella kilpailla oman ikäryhmän 3—5 tason (kansalliset) kilpailuissa oman ikäryhmän sarjakilpailutasolla (esim. ponicup, helppo cup)

KAIKKI LAJIT:
– Tähän renkaaseen voidaan nimetä / valita myös U 25 tai nuorten hevosten ratsukoita tai alueella aktiivisesti toimivia vastuuvalmentajia / kilpailijoita
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toimintaan ei ole sitouduttu eikä se ole riittävän tavoitteellista

Kaikkien valmennusleirien (maajoukkue ja aluevalmennus) ajankohdat ja ilmoittautumiset löytyvät KIPA:sta. Tee ilmoittautumisesi aina ajoissa valmennusleirille.

 

Valmennushakulomakkeet

Kun haet valmennuspaikkaa, täytä jokaisesta hevosesta oma lomakkeensa. Hakuaika 22.6.-13.8.2018. Olethan ajoissa, sillä hakuaikaa ei jatketa. 

Kouluratsastus

Esteratsastus

Kenttäratsastus

Vammaisratsastus Haku 14.10.2018 asti.

Matkaratsastus

Valjakkoajo

Vikellysmaajoukkue

Vikellys B-/B-kehitys

 


>

>

>

>

>

>