Hevosopisto

Sata hevosen vuotta häikäisee Hevosurheilumuseossa

Suomen Hevosurheilumuseon uusi näyttely on monipuolinen katsaus hevosalasta Suomessa.

Hevosen matka halki itsenäisyyden -nimeä kantava Suomen Hevosurheilumuseon kesäkuussa avattava erikoisnäyttely on aikamatka suomalaisen hevosalan taipaleeseen. Näyttely avaa kurkistusikkunoita maamme historiaan, hevosten kautta. Mitä talleilla tapahtui Venäjän vallan alta pääsyn aikaan? Miten oman suomenhevosrotumme jalostus kehittyi? Miten hevosurheilu näkyi vuoden 1952 Helsingin olympialaissa? Millaisen murroksen lämminveriravureiden esiinmarssi 1960-luvulla sai aikaan? Millaisia hevosurheilun supertähtiä alalla on syttynyt?

”Suomen itsenäisyyden ja suomenhevosen juhlavuonna nähdään kattava läpileikkaus hevostalouden historiasta sadan vuoden valossa. Näyttely rytmittyy siten, että jokainen hevosalan vuosikymmen erityispiirteineen tulee esitellyksi”, museomestari Juha Erola kertoo.

Juha Erola on rakentanut museon näyttelyitä jo vuosien ajan, aina aikaa ja vaivaa säästämättä. Esineistön ja esimerkiksi valokuvien keruu on usein työlästä. Kuluvan kesän näyttely on koostettu pääosin museon omista kokoelmista. Näyttelyn käsikirjoitus on Erolan ja Jorma Kemiläisen käsialaa.

”On jo aikakin, että museon monipuolinen kokoelma pääsee esille näin laajasti. Esimerkiksi ravihuippu Kaarlo Partasen palkintokokoelma on pitkästä aikaa yleisön ihasteltavana.”

Jos museomestarin pitäisi valita tulevasta näyttelystä yksi kohde tai esine, hän valitsisi sen ajalta ennen itsenäisyyttä.

”Näyttelyn hienoin yksittäinen kappale on keisarillisen Venäjän ylihovitallimestarin puku. Asu on juuri saatu konservoitua. Ylihovitallimestareita oli aikanaan kaikkiaan 12, mutta esineistöä tai tällaista pukua ei ole säilynyt edes Pietarissa. Puku on näyttelyn helmi, mutta en silti nosta sitä yli muiden. Toivon, että näyttelyn kokonaisuus kiinnostaa ja kiehtoo ihmisiä. On mielenkiintoista, mitkä asiat hevosalalla kulloisenakin vuosikymmenenä ovat puhuttaneet.”

Lisätietoja:
museomestari Juha Erola, puh. 040 5189 992 tai juha.erola a hevosopisto.fi
www.hevosurheilumuseo.fi

Museon käyntiosoite: Suomen Hevosurheilumuseo, Ypäjän Hevosopisto, Kerhotie 11, Ypäjä.

Kesäkautena museo on avoinna pe ja la klo 10-16 3.9.2017 saakka lukuunottamatta seuraavia poikkeuksia jolloin museo on kiinni: 14.-22.7., 4.-5.8. ja 25.-26.8. Museo on avoinna Hevosopiston suurimpien tapahtumien aikana ja ryhmille tilauksesta.

Tervetuloa tutustumaan!

Teksti Anne Laitinen.


Sara Yli-Houhala (sara.yli-houhala a hevosopisto.fi), 4.7.2017

Takaisin