Hevosopisto

Tavallisimmat kysymykset opiskelusta

Tälle sivulle on koottu tavallisimmat opiskeluun Ypäjällä liittyvät kysymykset.

Vaihtoehdot yhteishaussa
Nuori voi yhteishaussa hakea Ypäjän Hevosopistoon hevostalouden perustutkintoon. Haku tehdään Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa.

Todistuksen keskiarvo
Perustutkintoa suorittamaan pyrkiville koulutodistuksen keskiarvon merkitystä ei kannata liioitella mihinkään jatko-opintoihin haettaessa – Hevosopistolle valitaan opiskelijat hakupisteiden perusteella.

Yhdistelmätutkintoon pyrkivien pitää Hevosopiston valintakriteerien lisäksi ylittää yhteistyölukiona toimivan Forssan Yhteislyseon keskiarvoraja joka on n. 7. Kaksois- ja kolmoistutkinnon suorittamisessa vaaditaan hyviä opiskelutaitoja ja tavoitteellisuutta, valmiutta tehdä myös opintoja itsenäisesti etä- ja verkko-opintoina sekä joitakin opintojaksoja voi olla yhtäaikaisesti ammatillisten opintojen kanssa. Kolmoistutkinnon suorittamisessa tulee varautua n. 6 kk:n lisäopintojaksoon lukiolla (viimeisen kevään kurssit ja kirjoitukset).

Kaksois- ja kolmoistutkintoa suorittaville lähetetään opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen tietoa lukion kurssivalinnoista.

Perustutkintojen valintapisteet
Peruspisteet muodostuvat koulutodistuksen ja muiden kriteerien perusteella, jotka määritellään erikseen peruskoulu- ja ylioppilaspohjaisille hakijoille. Tarkempaa tietoa pisteytyksestä on Opintopolussa. Vuonna 2016 peruskoulupohjalta opiskelijoiksi valittujen pisteet vaihtelivat 32 ja 48 pisteen välillä.

Soveltuvuuskoe
Jos olet hakenut useaan hevosalan koulutukseen, sinut kutsutaan kokeeseen ylimpään hakutoiveeseen, jossa on koe. Ypäjän Hevosopistolla ei järjestetä yhteishaun soveltuvuuskoetta vuonna 2017.

Oppimisvalmiuskoe
Harkinnanvaraisille hakijoille pidetään oppimisvalmiustesti ja alalle soveltuvuuden arviointitilaisuudet huhti-toukokuussa 2017.

Valinnat
Tieto valinnoista saadaan aikaisintaan 15.6.2017. Opiskelupaikan saaville ilmoitetaan valinnasta kirjallisesti. Tieto valinnoista julkaistaan myös Ypäjän Hevosopiston nettisivuilla (mikäli hakija ei ole hakuvaiheessa kieltänyt nimensä julkaisemista).
Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 29.6.2017 opintopolku.fi –palvelussa.

Peruutuspaikat
Jos koulutukseen valittu ei ota opiskelupaikkaa vastaan, paikkaa tarjotaan valintaperusteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä jonossa seuraavalle.

Suuntautuminen - osaamisalan valinta
Hevostenhoitajalinjan osaamisalat ovat: hevosharrastepalvelujen tuottaminen, hevoskasvatus, ratsuhevosen peruskouluttaminen, ravihevosen hoitaminen ja valmistaminen, kengittäminen tai hevosvarusteiden valmistaminen. Suuntautuminen valitaan ensimmäisen syksyn aikana, suuntautumisopintoihin järjestetään soveltuvuuskoe syksyllä 2017.
Ratsastuksenohjaajakoulutukseen suuntautuville järjestetään ratsastuskoe elo-syyskuussa 2017.

Opintomateriaalimaksu
Laskutetaan jaetun materiaalin mukaisesti.
Yhdistelmätutkinnon suorittajille kuluja syntyy myös lukiokirjoista ja koulumatkoista.
Opiskelijalla tulee olla käytössään älylaite, esim. älypuhelin tai tabletti tai tietokone, jolla voi osallistua verkko-opintoihin.

Koulupäivät
Koulupäivät alkavat pääsääntöisesti klo 8 ja päättyvät klo 16.30. Poikkeuksia syntyy esim. varsojen talutuksen tai keskiviikkokisojen aikana. Tallioppimisjaksoilla päivä on hajanaisempi ja alkaa klo 6. Päivärutiini voi joskus muuttua esim. jonkin merkittävän tapahtuman vuoksi.
Yhdistelmätutkintoa suorittavat opiskelijat ovat osan lukiojaksoista Forssan Yhteislyseolla.

Viikonloput
Opintoja suoritetaan ajoittain myös viikonloppuisin: määrä on riippuvainen mm. valinnaisopinnoista.

Asuminen
Nuorisoasteen opiskelijoiden asuminen oppilaitoksen asuntoloissa on maksutonta koulupäivinä ja viikonloppuisin. Mikäli opiskelija asuu muualla, hän vastaa itse kustannuksista.
Opiskelija-asunnot ovat pääosin kahden hengen huoneita soluasunnoissa. Huoneet on kalustettu, ja solujen yhteisissä tiloissa on televisio. Opiskelijat tuovat omat peitot, tyynyt ja liinavaatteet. Pesutupien käyttö on opiskelijoille maksutonta.

Ruokailu
Peruskoulutuksessa aamiainen, lounas ja päivällinen ovat koulupäivinä maksuttomat. Vapaapäivinä ruokailu on maksullinen.

Työkokemus
Perustutkintoon pyrkiviltä ei vaadita työkokemusta tai pitkäaikaista hevoskokemusta. Käytännössä kaikki hakijamme ovat kuitenkin toimineet hevosten parissa ainakin harrastuspohjalta.

Ratsastustaito
Hakijoilta ei edellytetä ratsastustaitoa ennen koulun aloittamista. Käytännössä ratsuhevosen kouluttamiseen suuntautuvilla on oltava riittävästi ratsastustaitoa, jotta he vuoden opintojen jälkeen pystyvät suoriutumaan valinnaisopinnoistaan.
Ratsastuksenohjaajiksi tähtäävät ovat yleensä ratsastaneet useita vuosia, heidän ratsastustaitonsa hakuvaiheessa on ollut keskimäärin helpon B:n tasolla.

Oma hevonen
Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelija ei tarvitse omaa hevosta.
Jos opiskelijalla on mukana oma hevonen, se hoidetaan ja liikutetaan pääsääntöisesti vapaa-ajalla. Tallipaikan hinta on ns. opiskelijahinta, joka vahvistetaan vuosittain. Hintaan sisältyvät tallipaikka, karsinan siivous, heinä, kaura, lese, peruskivennäinen, tarhaus (2t/ päivä) sekä hevosurheilualueen ja maneesien käyttö. Tallipaikkaa haetaan erillisellä kaavakkeella, joka lähetetään kutsukirjeessä opiskelupaikan saaneille.
Hevosopiston läheisyydessä on myös useita yksityisiä pieniä talleja, joista löytyy tallipaikkoja.

Nimikkohevonen

Opiskelijat saavat Hevosopistolla oman nimikkohevosen, jonka hoitoon ja liikuttamiseen he osallistuvat vapaa-aikana oppituntien ulkopuolellakin. Omasta nimikkohevosesta huolehtiminen kokonaisvaltaisesti on olennainen osa opiskelua.

Lemmikit
Hevosopiston asuntoloihin ei saa tuoda lemmikkieläimiä. Ne, jotka eivät saa järjestettyä lemmikkien hoitoa muualla, vuokraavat usein asunnon Ypäjän keskustasta. Etäisyys kylän keskustasta oppilaitoksen alueelle on alle 1 km.

Sivu päivitetty viimeksi 10.02.2017

Kysy lisää!

Kysy opiskelusta 2017

Etkö löytänyt kysymystäsi oheisesta listasta? Voit kysyä myös suoraan opinto-ohjaaja Leena Hietaselta kirjoittamalla kysymyksesi alla olevaan kenttään ja painamalla LÄHETÄ-painiketta. Leena vastaa kysymyksiin mahdollisimman pian, mutta aikaa voi silti kulua muutama päivä.

Pakollinen kenttä