Hevosopiston FWB-ratsut vauhdissa maailmalla

  • 13.10.2019

Lasinan katras on täyttänyt ammattilaisten toiveet.

  • Kuva

Hevosopistolla syntyneet FWB-ratsut Yando, Jeremy ja Kashmir ovat olleet tuloslistassa hyvillä sijoilla viime aikoina. Myös Isandra on noussut tänä vuonna kotimaassa jo 140-tasolle.

Jeremy on asustanut Saksassa jo pari vuotta. Niclas Aromaa on ratsastanut ja kilpailuttanut seitsemän vuoden ikäistä ruunaa, joka alkaa nyt kiinnostamaan ostomielessä monia keski-Euroopassa.

– Ensimmäisen kerran kokeilin Jeremyä jo 4-vuotiaana. Se oli iso hevonen, joka oli kuitenkin hyvin asioiden tasolla ja antoi mielettömön fiiliksen hypyssä.

5-vuotiskauden lopussa ruuna matkusti Pohjois-Saksaan, Nehmetiniin. Sieltä käsin se on kilpaillut säännöllisesti nuorten hevosten luokkia.

– Iso hevonen on tarvinnut enemmän aikaa, mutta koko ajan tämän kanssa on ollut huippufiilis! Vaikka sen kanssa olikin tehty Suomessa vain parit kisat ennen meille tuloa, se ei ole spookaillut ikinä mitään. Valtavan hyvin tehty perusta tällä hevosella, on ollut mukava viedä hevosta eteenpäin, Aromaa kiittelee,

Tällä kaudella ratsukko on kilpaillut ensimmäiset 140-luokat ja Niclas Aromaan kilparatsuista Jeremy on noussut yhdeksi varmaksi suorittajista.

– Kolmen hevoseni mukaan on kilpailut suunniteltu ja Jeremy on kyllä siinä kolmikossa paikkansa lunastanut. Olisi hienoa nostaa se vielä 150-tasolle ensi vuoden aikana.

Nuoremmat sisarukset kilpailevat Suomessa

6-vuotias Ypäjä Kashmir on ollut somerolaisella Janna Jensénillä ratsastettavana kesästä alkaen ja ratsukko hyppää myös viikonloppuna Ypäjällä.

– Breeders olisi voinut mennä paremminkin, mutta lähdimme melkoiselta takamatkalta mukaan, treenasimme runsaan kuukauden yhdessä. Nyt ruuna on ottanut isoja harppauksia kehityksessään ja saanut ikäluokkaansa kiinni, Jensén iloitsee.

Paikka Helsingin Jäähallille oli tarjolla kun he voittivat 6-vuotiaiden arvosteluluokan HIHS-karsinnoissa, mutta sinne ratsukko ei lähde.

– Yritetään nyt rakentaa Kassusta tulevaisuudelle peliä ja näin ison ja lahjakkaan kanssa pitää miettiä aika tarkasti kilpailut joissa mennään.

Janna ja Kashmir Breeders Prize-radalla elokuussa 2019.

Salla Varenti on kilpaillut Lasinalla 110-tasolla ja myös sen kahdella jälkeläisellä. Yhdysvaltoihin myydyllä Yandolla hän voitti 5-vuotisderbyn ja Breeder’s Prizessa sijoitus oli  toinen.

– Yandosta oli sellainen kutina, että se tulee pääsemään vielä pitkälle. Sanoin aikoinaan, että kannattaa laittaa hevonen maailmalle. Silloin se pääsisi näyttämään kykynsä sellaisen ratsastajan kanssa jolla olisi minua enemmän kokemusta isoista luokista, Varenti taustoittaa.

Lasinan ainoan tammajälkeläisen Ypäjä Isandran  (2011) omistaa Salla. Hän osti hevosen 6-vuotiaana ja on noussut 140-luokkiin tällä kaudella.

– Yhteistä näissä hevosissa on varmasti paljon. Yando oli ehkä se kumipallomaisin, mutta Isandrastakin löytyy emänsä  luonnetta. Mutta hirveän nopeita ne ovat olleet oppimaan ja niiden yhteistyökyky on parhaimmillaan todella upeaa, Varenti kehuu.

Lasina tuli Suomeen vuotiaana ja se varsoi Yandon ollessaan neljän. Salla koulutti ja kilpaili tammaa enne siirtymistä siitokseen. Kashmirin jälkeen sitä yritettiin vielä tiineeksi, mutta 2015 siltä löydettiin kasvain ja tamma laitettin pois.

Yhteistä hevosissa on myös se, että ne ovat kaikki käyneet läpi Hevosopiston opiskelijoiden kanssa remppahevosen koulutuksen. Opiskelijat ovat sisäänratsastaneet nuoret 3-vuotiaina ja sen jälkeen ne on pikkuhiljaa siirretty ammattilaisille.

12-vuotias Yando puolestaan kilpailee menestyksekkäästi Yhdysvalloissa irlantilaisen Richie Moloneyn kanssa. Viime viikonloppuna ratsukko voitti 2* GP-luokan 145-tasolla, jossa oli palkintorahaa jaossa huimat 72 000 dollaria (runsaat 65 ooo euroa).