Carl Hester vieraili Hevosopistolla

  • 6.10.2019

Iso-Britanniaa viidesti olympialaisissa edustanut Carl Hester vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa

  • Kuva

Equestrian Academyn, Back on Trackin ja Equestrian Stockholmin kanssa järjestetty valmennusklinikka Hevosopistolla toi Ypäjälle yhden tämän hetken kuumimmista valmentajanimistä.

Carl Hesterillä on lukemattomia mitaleita niin MM-, EM- ja olympiatasolta. Nyt hän tähtää Tokioon ensi vuonna.

Ypäjällä nähtiin 7 ratsukkoa nuorista hevosista aina GP-tasolla startanneisiin. Nuoret hevoset jännittivät Ypäjä-halliin saapunutta yleisöä, mutta Hester otti aikaa näiden kohdalla.

– Haluan ratsukoiden poistuvan täältä rennolla mielellä, ilman että heidän päätään sekoitetaan yhden päivän takia, Hester totesi.

Hän tarkkaili muun muassa hevosten liikemekaniikkaa, sillä se kertoo paljon hevosen tulevaisuuden osalta. Hester muistutti yleisöä myös käynnin laadusta ja siitä, kuinka pään ja niskan tulee myös olla mukana liikkeessä kun hevonen kävelee.

– Ravia katson aina sillä silmällä, että onko hevosella potentiaalia tehdä tulevaisuudessa piaffia ja passagea. Niillä on iso merkitys GP-tasolla.

Anna Kärkkäinen oli mukana FWB-tamma Kiahan Duchesilla. Yleisöä nauratti kun Hester kysyi häneltä onko ratsastaja ikinä hypännyt esteitä. Anna on hypännyt muutama vuosi sitten 130-tasolla ja kilpaillut myös kenttäratsastuksessa.

– Hae sitä fiilistä nyt istuntaan kuin hyppäisit! Nuorella hevosella laukannosto ei aina ole helppoa, mutta nyt näitte miten paljon ratsastajan istunnan muutoksella hevonenkin muuttui!

Kouluratsastus on tekninen laji, joka vaatii fiilistä ja silmää. Pilvi Tuomisen piti pystyä kertomaan montako laukka-askelta hänen hevosensa tekee lyhyellä sivulla.

– Ratsastajan täytyy tietää ja tuntea hevosensa laukka! Lyhyen sivun voi tehdä eri askelmäärillä, mutta pitää tietää mikä määrä askeleita tulee peruslaukassa.

Hester painotti myös kaikille tarkkuutta kotitreeniin.

– Kisoissakaan et voi tedä siitymistä monta metriä pisteen jälkeen, vaan se täytyy tapahtua pisteessä! Ratsastajan tehtävä on kertoa hevoselle missä tapahtuu mikäkin asia. Silmää pitää harjoituttaa löytämään oikea piste oikeaan aikaan.

Kotonaan hän pitää hevosia mahdollisimman luonnollisesti. Ne ulkoilevat laitumilla, tekevät monipuolista treeniä ja ovat hevosia.

– Hevosten pitää päästä maastoon laukkailemaan, niiden elämä ei voi olla vain kouluratsastusta! Treenissä niiltä vaaditaan asioita ja keskittymistä. Teen paljon siirtymisiä ja jumppaa, jotta ne pysyvät notkeina koko kropastaan.

Ja tottakai Carl Hester tietää Kyra Kyrklundin ja Henri Ruosteen.

– Piirit ovat aika pienet huipulla, joten tietenkin tunnen suomalaiset huiput. Kyraa katsoin ylöspäin jo nuorena poikana kilpauraani aloitellessani ja Ruosteen Rossetti on aivan upea hevonen!