Hevostellen-hankkeen tapahtuma Jokioisilla

  • 13.8.2019

Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puiston kesän toista teemailtaa vietetään tiistaina 20.8. Asiantuntijat kertovat kierroksella hevosavusteisesta toiminnasta ja hevosen tavasta viestiä ihmisen kanssa. Käsittelyssä ovat erityisesti voimavaralähtöiset palvelut, joita käytetään lasten ja nuorten kasvun tukemiseen.

  • Kuva

”Hevonen ja luonto liikuttavat” -teemakierroksella käsitellään hevosten tärkeyttä ihmisen hyvinvoinnille. Kierrokselle tulijat kuulevat eläinavusteisesta toiminnasta, etenkin lasten ja nuorten parissa. Teemailta tutustuttaa myös hevosen tapaan viestiä ihmisen kanssa ja alan kouluttautumismahdollisuuksiin.

Kierroksen asiantuntijoina toimivat Luken tutkija Anja Yli-Viikari, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Anu Virtanen Anun Arkista sekä hevosavusteisen koulutuksen kurssinjohtaja Leena Kalalahti Ypäjän Hevosopistolta. Kierroksella on mukana myös Virtasen suomenhevonen Hessin Nitro, ja kierroksen päätteeksi on mahdollisuus talutusratsastukseen säävarauksella.

Hevonen rauhoittaa ja luo luontevia vuorovaikutustilanteita

Viime vuosina hevosia on käytetty tukena sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yli-Viikarin mukaan hevoset luovat otollisia tilanteita asiakkaan fyysisten tai psykososiaalisten taitojen harjoitteluun.

– Varsinkin lapsille ja nuorille tarvitaan tekemisen ympäristöjä, joissa vaikeita asioita käsitellään luontevasti vaikka talliaskareiden parissa. Ongelmien sijaan huomio on ratkaisujen löytämisessä ja taitojen kehittämisessä, Yli-Viikari sanoo.

Virtasen mukaan hevonen aktivoi toimimaan ja kohottaa mielialaa.

– Hevonen nostaa esiin tunteita ja ajatuksia ja myös haastaa vuorovaikutukseen. Hevonen ja ihminen ovat molemmat yksilöitä, jotka joutuvat harjoittelemaan vuorovaikutusta ja toistensa ymmärtämistä pystyäkseen toimimaan yhdessä, Virtanen sanoo.

Anun Arkissa uutena toimintamuotona on ollut vanhempien ja lasten yhteistä hevostoimintaa. Valmistelussa on myös MinD-ryhmä, joka kohdentuu vaikeissa elämäntilanteissa olevien nuorten tukemiseen. Yli-Viikarin mukaan uusille toimintamuodoille on akuutti tarve, sillä nykyiset eivät riitä yhteiskunnan tarpeisiin lasten ja nuorten kasvun tukemisessa.

– Eläinavusteisen toiminnan avulla voidaan purkaa terapian pitkiä jonoja ja rauhoittaa alan ammattilaisten työtilanteita, Yli-Viikari sanoo.

”Hevonen ja luonto liikuttavat” -teemakierros tiistaina 20.8. Jokioisten Elonkierto-puistossa. Maksuton kierros alkaa puiston portilta kello 18. Teemaillan ohjelma toteutetaan yhteistyössä Hevostellen-hankkeen kanssa. Hanke on saanut avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa syyskuun puoleen väliin saakka. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, lapinlehmään ja länsisuomalaiseen. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.