Ypäjä Lassi Saksaan

  • 6.8.2019

5-vuotias liinaharjainen ori lähtee jatkamaan suomenhevosten saksalaista linjaa.

  • Kuva

Hevosopiston kasvattama 5-vuotias Ypäjä Lassi (Veeran Taaveri – Montsaana) on myyty ja se lähtee Saksaan elokuussa.

Lassi lähtee jatkamaan saksalaista suomenhevosjalostusta hotelli Freundiin, jonne vietiin 80-luvun lopussa pieni populaatio suomenhevosia. Kaikkiaan siellä on kasvatettu satakunta hevosta ja hevoset toimivat myös hotellin vieraiden ratsuina. Edelleen kriteereinä hevosille on kiltti luonne, hyvät askellajit ja niiden pitää olla hevosen kokoisia.

Päivi Laine on ollut aikoinaan valitsemassa yhdessäTerttu Peltosen kanssa hotellin asukkaiden käyttöön ostettuja kantatammoja, joten pienen tutkiskelun jälkeen Lassi todettin sopivaksi yksilöksi Saksaan.

– Hauska sattuma että aikoinaan hotellin isäntä oli kiinnostunut Nysteristä, joka on Lassin emän isä. Nyt tuon orin linja päätyy lopulta Saksaan kaikkien vuosien jälkeen. Täytyy tulevaisuudessa tarkastella millaisia jälkeläisiä se jättää Saksaan, vastaavia sukuyhdistelmiä ei Suomessa nähdä.

Ypäjä Lassi on toiminut Hevosopistolla opiskelijoiden opetushevosena ja vuonna 2017 se oli jaetulla 1. sijalla nuorten suomenhevosten laatuarvostelun finaalissa.


Equitana-messuilla vuonna 1987 esiintyneet suomenhevoset ihastuttivat hotellin vanhan isännän, joka oli etsimässä sopivaa rotua hotellin asiakkaiden käyttöön. Loppusuoralla rinnakkain olivat olleet welsh cob ja suomenhevonen, joista jälkimmäinen vei pidemmän korren. Vuonna 1987 Päivi Laine ja Terttu Peltonen kiersivät etsimässä hotellin omistajan kanssa sopivia hevosia Saksaan vietäviksi. Mukaan lastattiin tammat Nelva ja Parila ja ori Kuski. Lisäksi mukana oli vuotiaita tammoja kolme. Kantaa on täydennetty myöhemmin Suomesta haetuilla suomenhevosilla.