Vuoden 1974 Finnderbyn voittaja on kuollut

  • 1.8.2019

Ruotsalainen olympiaratsastaja Per "Pelle" Fresk voitti Finnderbyn vuonna 1974.

  • Kuva

1973 Per Fresk (kuvassa keskellä) sijoittui toiseksi ja seuraavana vuonna hän voitti kilpailun Ylva-tammallaan. 
Kuva: Hippoksen arkisto

Suru-uutinen tavoitti myös Pellen hevosia hoitaneen Kaisa Vesivalon. Hän hoiti Pellen hevosia tämän Finnderbyn reissuilla sattuman kautta.

-Ratsastin tuolloin Tuomarinkylässä ja meiltä lähti parikin ratsastajaa kilpailemaan Ypäjälle ensimmäiseen Finnderbyyn. Olin itse vasta 15-vuotias tuolloin ja ihan vain katsojana Ypäjällä. Kunnes Camilla Fabricius kysäisi että voisinko auttaa ruotsalaisia, jotka olivat Suomessa ilman hoitajia.

Järjestyksessään toisesta Finnderby- kilpailusta jäi muistoksi myös hauska tarina vedonlyönnistä. Vesivalo löi kavereineen vetoa voittajasta, ja uskollisena hoitajana hän laittoi rahansa Freskille. Voittopotti annettiin ratsastajalle, joka puolestaan antoi sen hevosenhoitajalleen kiitokseksi hoitamisesta.

-Hoidin hänen hevosiaan vielä pariin otteeseen Suomen kilpailuissa, mutta sitten muutinkin Ruotsiin ja pääsin hoitamaan ja ratsastamaan heille hevosia. Ne olivat hyviä aikoja ja opin ruotsin niin hyvin, että tein siitä itselleni ammatin, sillä toimin nykyään kääntäjänä.

Kuvassa Kaisa Vesivalo ja Ylva


Per Fresk oli Ruotsissa arvostettu hevosmies ja hän kilpaili Rooman olympialaisissa vuonna 1960. Hän opetti Strömsholmassa vuosien ajan ratsastuksenopettajia- ja ohjaajia.

Ruotsalaisen Ridsportin juttu