Tamma, varsa ja eläinlääkäri

  • 1.8.2019

Joskus varsomisen jälkeen saattaa tulla komplikaatioita. Näin kävi Hevosopiston tammalle heinäkuun puolella.

  • Kuva

Heinäkuun seitsemäntenä II-tallissa syntyi Uno Liisalle ensimmäinen tammavarsa, viiden orivarsan jälkeen. Tamma asui Ypäjällä vuodesta 2004 ja toimi opetusratsuna vuosien ajan.

Kaksi päivää varsomisen jälkeen 20-vuotias tamma kuitenkin menehtyi yhtäkkiä. Tallissa oli illalla vielä ihmisiä paikalla, mutta nopeasti edenneelle tilanteelle ei voitu mitään. Syyksi epäiltiin suolistokierrettä, sillä kipujen alkamisesta menehtymiseen ei mennyt paria tuntia kauempaa.

Pienelle tammavarsalle löytyi pikaisesti emäkokelas Kangasalta. Pirkko Syrjäläisen tamman Everiinan varsa oli menehtynyt päivää ennen Uno Liisan varsomista. Tamma kuljetettiin Ypäjälle kaksi päivää myöhemmin ja Ypäjän Hevosairaalan Marika Nevala-Posio suoritti tammalle hyväksi havaitun keinotekoisen varsomisen.

Everiinan tultua Ypäjälle, se rauhoitettiin ja vietiin pakkopilttuuseen.

– Tamma sai rauhoitteen ja hormonipiikin. Sen jälkeen odoteltiin viisitoista minuuttia ja kohdunkaulaa stimuloitiin pariin otteeseen. Tämän jälkeen se sai vielä piikin, joka saa hevosen hikoilemaan. Nämä toimenpiteet saavat tammalle tunteen kuin varsominen tapahtuisikin uudestaan,  Nevala-Posio kertaa tapahtunutta.

Hikipiikin vaikutusta pitää odottaa myös vähintään viisitoista minuuttia ja sillä välin varsaa valmisteltiin kulman takana. – – Tärkeää on ettei varsaa ei ole juotettu pullosta pariin tuntiin, jotta sillä on nälkä.

Everiinan omistaja saa eläinlääkäriltä kiitokset, sillä hän oli ottanut mukaan loimen, joka oli ollut menehtyneellä varsalla ja sen häntäjouhia. Jouhet sidottiin kumilenkillä Ypäjällä varsan häntään ja se sai pitää loimea päällään tovin. Kohdun suulta pyyhittiin limaa varsaan, jotta haju olisi mahdollisimman oikea. Varsa odotteli kulman takana ja Everiinan ollessa vielä pakkopilttuussa, se hirnahti.

– Everiina oli rauhoitettuna, mutta se selvästi reagoi jo siinä kohtaa.  Ajattelin että tämä saattaa onnistua, vaikka tammalla ei ole pitkää historiaa emänä. Sen reaktio oli niin vahva.

Tamma otettiin pakkopilttuusta ja varsa tuotiin esille. Kaksikko haisteli alkuun toisiaan ja kolmannen kerran tämän vuoden aikana eläinlääkäri Nevala-Posio oli onnistunut ”varsottamaan” tamman uudestaan.

– Ei ehditty pistämään edes oksitosiinia tammaan kun sen laski maidot! Äidinvaistot tulivat selkeästi esille ja Everiina otti varsan omakseen. Ne vietiin karsinaan ja tammaa pidettiin kiinni kun tammavarsa haki tissille. Vähän sieltä tuli luimimista ihmisille, mutta kaikki meni todella hienosti varsan ja tamman välillä, eläinlääkäri iloitsee.

Nevala-Posio muistuttaa, että vaikka tamma tulisikin maitoon, niin on hyvä tarjota varsalle vastiketta lisänä.

– Usein tammoilla tissit kipeytyvät kun varsa niin hanakasti käy juomassa. Siinä kohtaa se saattaa olla hieman ärtynytkin ja ajaa varsaa pois juomasta.

Tässä tapauksessa Everiina ei kipeytynyt maidonlaskun seurauksena, sillä se oli ollut vasta pari päivää ilman varsaa. Ja varsa osoitti selkeästi ettei sille mikään vastike enää kelvannut.

– Helpottaa ihmistä niin paljon kun varsalle saadaan tamma, joka opettaa sen hevosen tavoille. Everiina oli yhdistämisen jälkeen jo hetken päästä sitä mieltä että hänen varsansa, sitä ei tarvitse enää muiden hoitaa. Pulloruokinta on raskasta, sillä varsa pitää juottaa tunnin välein. Samalla se myös leimautuu usein liikaa ihmiseen eikä opi hevosen kieltä samalla tavalla ja myöhemmin varsalla voi olla haasteita muiden hevosten seurassa.

Hevosopiston varsatallissa on kamerat ja niiden kautta pystyttiin seuraamaan myös etäämmältä suhteen kehittymistä. Kaikki sujui tässä tarinassa oppikirjan mukaisesti ja Everiina pitää varsasta hyvää huolta ja on kiltti käytökseltään.

Tänä vuonna varsat nimetään R-kirjaimella ja varsan nimeksi annettiin emää kunnioittaen Ypäjä Runoliisa.


t. Uno Liisa
1999-2019
i. Uno
e. Vesorin-Tyttö
kasvattaja Jukka Mäkinen

Annika Mäen ottamassa kuvassa Paavo ja Lissu laitumella 2018

jälkeläiset:
r. Ypäjä Yö (Lorentso) 2007

o. Ypäjä Arska (Lorentso) 2007
r. Ypäjä Immonen (Hermeli) 2011
o. Ypäjä Osku (Ypäjä Huttunen) 2017
o. Ypäjä Paavo (Ypäjä Huttunen) 2018
t. Ypäjä Runoliisa (Ypäjä Huttunen) 2019