Kisaviikko pyörähti käyntiin

  • 12.6.2019

Kisaviikko on järjestetty yli 20 vuotta Ypäjällä. Ajankohta on vaihdellut, mutta vähintään kolmessa lajissa on kilpailtu jo kauan.

  • Kuva

Kuvassa Silja Ahonen  – Ypäjä Kantri
Kuva: Emma Sainio

Kilpailuviikko on monelle harrastajalle kesän yksi kohokohdista. Derbykentällä pääsee kilpailemaan alemman tason esteluokissa ja kouluratsastusluokkia on tarjolla useita eritasoisille ratsukoille.

Kenttäratsastus on kuulunut aina vakiona ohjelmaan ja muutaman vuoden ajan Suomessa on toteutettu Avant Trophy -sarjaa, jossa on ollut nuorille hevosille kirjallinen arvio pelkästään maastoradasta. Tänä vuonna sarjaa laajennettiin myös koskemaan poneja ja junioriratsastajia, joissa arvioidaan ratsastajia hevosten sijaan. Vastaavaa taitoarvostelua on käytetty jo esteluokissa säännöllisesti.

Tuomaristossa olivat tänään Jutta Koivula, Pirkko Herd ja Maija Yli-Huhtala. Yli-Huhtalakin muisteli ratsastaneensa nuoruudessaan Kisaviikolla ja sen jälkeen hän on menestynyt kenttäradoilla ja muun muassa voittanut Finnderbyn.

Koivulan mukaan tuomaristo näki potentiaalisia tulevaisuuden kenttähevosia Ypäjällä.

– Kaikissa luokissa oli kärjessä hevosia, jotka olivat hyvin valmisteltuja tehtäviin ja ne edustivat vähintään hyvää kenttähevostyyppiä. Osa jopa erinomaista, hienoja nuoria hevosia on Suomessa koulutettu!

4-5-vuotiaiden hevosten sarjan parhaaksi arvioitiin Duchess Jeanne d’arc, jota ratsasti Aki Karhapää. Tamma on Tuija Rosenqvistin omistama ja kasvattama. Emänä tällä 8,8 pistettä saaneella hevosella on Rosenqvistin entinen kilpakumppani, kenttäratsu Jillaroo. Tasaisen, ja liki 20 hevosen luokassa toiseksi sijoittui AkdamaAnn-Niina Kiviniitty-Ranta-Aho ja jaetulla kolmannella sijalla olivat pisteillä 8,2 KevisnkiRoosa Lappalainen sekä GoyahJohanna Sokka.

6-7-vuotiaiden ratsuhevosten sarjassa voittajaksi valikoitui Evyta huikealla 9,2 pisteen keskiarvolla! Ratsastajana tällä tammalla oli Minna Leppälä-Pirttilä, ja hevosen on kasvattanut saksalainen Ulrich Möller. 7-vuotias hevonen on toki ehtinyt kilpailemaan jo viime vuonna tätä sarjaa ja lisäksi avoimia kenttäratsastusluokkia.
Her Royal HignessLaura Herke oli toinen (8,2) ja kolmanneksi sijoittui Switchblade (8,5) – Cajus Aminoff.

Suomenhevosten, 5-7-vuotiaiden luokassa, Ypäjän Ratsastajien Iina Purontakanen sai Rodrik-orin luotsattua maaliin radalta 8,5 pisteen suorituksella. Toiseksi luokassa sijoittui Ypäjä Kantri, jota ratsasti Hevosopistolla työskentelevä Silja Ahonen.

Uuden poni- ja juniorisarjojen osanottajamäärän toivotaan jatkossa suurempaa osallistumisinnostusta, mutta Koivulan mukaan tämän päivän ratsastajat olivat kaikki lupaavia ja sopivalla tasolla. 9 pistettä kirjattiin Julia Nikkaselle ponilla Wilbert II ja pisteen vähemmän sai Matilda HeinänenLotta V.

 

Kilpailut jatkuvat torstaina kenttäratsastuksen maastokokeilla ja kouluratsastuksella.