Menestyvän ratsastajan ajatusmallien ohjelmointi

  • 3.5.2019

Ratsastuksen huippusuoritukseen vaikuttavat lajitaidon lisäksi merkittävästi myös ratsastajan ajattelu ja sen kontrollointi. Meillä kaikilla on päämme sisällä supertietokone, missä on hermosoluja enemmän kuin Milky Wayn -galaksissa tähtiä! Lue maajoukkueen mentaali- ja fysiikkavalmentaja Tero Puustisen ohjeet ajatusten hallintaan.

  • Kuva

Tero opettaa myös valmentajan ammattitutkintolaisia Ypäjällä. 5-tallin yläkerrassa sijaitsevalla Back on Track salilla on hyvät treeniolosuhteet.

Aivojen lukemattomat hermosolut ovat yhteydessä toisiinsa luoden uskomattoman suorituskyvyn omaavan kokonaisuuden. Vaikka jokaisella meillä on tämä loistava supertietokone, niin harvalla kumminkin on niiden käyttöohjeita. Annamme ajatusten viedä meitä, emmekä opettele niiden hallintakeinoja.

Suurin osa meistä haluaisi kehittää keskittymiskykyään, itseluottamusta, tunteiden hallintaa, sisäistä puhettaan, stressinsietokykyään, jännityksensietoa yms. Eikö totta? Ymmärrämme, että lajissa menestymisen kannalta se olisi äärimmäisen tärkeää. Voimme kumminkin kehittää psyykkisiä ominaisuuksia samalla tavalla kuin lajitaitojakin, eli säännöllisellä harjoittelulla. Psyykkisten ominaisuuksien kehittämisen voit mieltää ikään kuin ”supertietokoneen” uudelleenohjelmoimiseksi.

Yksi tärkeimmistä ”supertietokoneen” ohjelmista on ns. sisäinen puhe. Jokainen meistä ajattelee päivän aikana kymmeniä tuhansia ajatuksia, joista muodostaisi jo ison kirjan. Mieti mistä sinun sisäinen puheesi koostuu? Onko se positiivista, kannustavaa, ylöspäin nostavaa ja tavoitteenmukaista? Vai onko se enemmän negatiivista, itseään sättivää ja alaspäin painavaa? Kumpi sisäinen puhe olisi mielestäsi tuloksellisempaa ratsastajan suorituskyvyn kannalta?

Entä jos sanon sinulle, että ”Älä ajattele mansikkaa, kaikkea muuta saat ajatella muttet mansikkaa”. Mitä huomaat ajattelevasi? Mansikkaa? Huomaatko esimerkiksi lajitreenien aikana sisäisen puheen ajattelevan epäonnistumista, eli juuri tuota ”mansikkaa”? Jos ajattelet ”Älä tipu hevosen selästä”, niin mielessäsi on juuri silloin mielikuva kyseisestä tapahtumasta. Todennäköisesti sitten tapahtuukin juuri niin. Kuulostaako tutulta ajattelumallilta?

Mitä menestyjät ajattelevat lajitreeneissä? Suurimman osan ajasta sitä, mitä he haluavat saavuttaa. Menestyjien mielessä ei ole ”mansikoita” vaan he ovat tarkkaan miettineet, että miten he haluavat lajitreeniensä menevän. He käyvät mielessään läpi onnistuneita suorituksia ja miettivät miten he tulevat pääsemään tavoitteisiinsa. Jos tulee virheitä, niin he harjoittelevat vielä enemmän. He etsivät ratkaisuja tavoitteisiinsa pääsemiseksi ja tekevät töitä sen eteen.

Haluatko sinä olla menestyjä vai ”mansikan ajattelija”? Jos huomaat, että ajattelussasi olisi kehittämistä, niin psyykkisellä valmennuksella sinustakin voi tulla menestyjä. On tärkeää ottaa vastuu omasta ajattelustaan ja huomata jos siinä on jotain kehitettävää. Älä anna ajatusten ja tunteiden viedä sinua hallitsemattomasti. Pystyt kehittymään menestyjäksi, jos annat siihen mahdollisuuden.

Tero Puustinen
Ratsastuksen maajoukkueen mentaali- ja fysiikkavalmentaja
+358400239632
tero.puustinen@autourheilu.fi

 

Haluatko lisätietoa Hevosopiston tapahtumista? Tilaa uutiskirje!