Valmentajan ammattitutkintolaiset oppitunnilla

  • 5.11.2018

Mikael Forstén piti valmentajien ammattitutkintoisille oppitunnin viime viikolla.

  • Kuva

Valmentajan ammattitutkinnon ensimmäinen vuosikurssi on opiskellut Hevosopiston lähijakosilla jo muutaman jakson verran.

Viime viikon keskiviikkona ohjelmassa oli Mikael Forsténin pitämä oppitunti, jossa nähtiin eritasoisia demo-ratsukoita.

Ensin Forstén halusi nähdä ratsukon suorittaman lyhyen radan, jonka jälkeen hän haastoi katsomossa olevia opiskelijoita pohtimaan parannettavia asioita kunkin ratsukon kohdalla.

”Koska meillä ei ole niitä maailman huippuhevosia täällä saatavilla helposti valmiina, on meidän pystyttävä tekemään niitä itse. Ja se lähtee ihan perusratsastuksesta ja tarkkuudesta työskennellessä. Hevosten on oltava rehellisesti läpi avuille, jolloin ne pääsevät näyttämään kykynsä urheilijana.”

Forstén nähtiin myös 5-vuotiaan Ypäjä Kashmirin (Inshallah de Muze – Lasino) selässä.
”Iso, nuori hevonen, mutta silti tämän ratsastuksessa on tärkeää tehdä tarkasti työt jokaisella kerralla. Se haluaa kulkea vinossa, mutta nopeasti sain sen avuilleni vaatimalla sitä tekemään asiat kunnolla loppuun saakka. Tällöin myös sen hypyn laatu parani huomattavasti.”

Iina Purontakaisen asentoa korjattiin pidentämällä jalustimia kahdella reiällä, jotta lantion ja selän asento olisi suorempi. Opiskelijat huomasivat että hevosen selkä kaipaisi elastisuutta hypätessä.

Liikkuvampaa selkää ratsukko voi treenata käynnissä ja ravissa puomeilla, joilla hevosen tulee venyttää kaulaa, mutta ratsastajan on silti säilytettävä tuntuma kevyesti läpi tehtävän.

Hän myös pyysi Iinaa työntämään käsivarttaan taaksepäin, jolloin ratsastajan keskivartalon lihasten, coren, pitäisi aktivoitua.

”Core on ratsastajalle erittäin tärkeä. Sieltä lähtee pidättäminen. Jos pidäte lähtee pelkästään kädestä, on käsi silloin jäykempi ja hevonen alkaa helpommin vain vetämään vastaan ja sen selkä jäykistyy. Silloin ei päästä haluttuun lopputulokseen, eli rentona työskentelevään hevoseen, joka käyttäisi kroppaansa kunnolla ja tällöin myös kapasiteettiaan.”