Hevosopisto ja Fortum HorsePower yhteistyöhön

  • 17.10.2018

Hevosopisto Oy ja Fortum HorsePower ovat sopineet yhteistyöstä hevosenlannan hyödyntämiseksi energiana. Yhteistyön tavoitteena on Hevosopiston hiilijalanjäljen pienentäminen.

  • Kuva

Tiedotteeseen korjattu arvioitu lantamäärä ke 17.10. klo 23.57

Hevosopiston vastavalmistuneessa Täyttä Hevoselämää 2020 -strategiassa yhtiö asettaa runsaasti vastuullisuustavoitteita. Yhteistyö lannankäytännön osalta on osa kokonaisuutta.

– Koemme, että Hevosopistolla alan suurimpana oppilaitoksena on korostunut vastuu, sillä koulutamme uusia ammattilaisia alalle. Haluamme, opettaa huolehtimaan ympäristöstä kestävästi. Lannan hyödyntäminen energiana on yksi osa Hevosopiston vastuullisuustoimia. Pyrimme myös vähentämään jätteen määrää ja lisäämään kierrätystä. Myös hankinnoissa ympäristönäkökohdat huomioidaan tarkasti, Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki kertoo.

– Yhteistyö Hevosopiston kanssa tuo meille paremman näkymän tulevaisuuden talliympäristöön, toteaa Fortum HorsePower myyntipäällikkö Krista Hellgren.  Näin pystymme kehittämään palveluamme muuttuvan ja toivottavasti vihreämmän hevosalan tarpeisiin.

Keskeinen osa Fortum HorsePowerin toimintaa on kiertotalousajattelu, jossa kuivikkeina käytetään puupohjaisia, uusiutuvia kuivikkeita. Metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvä puupohjainen kuivike toimitetaan tallille, missä se hyödynnetään kuivikkeena. Tallilla syntyvä kuivikelanta puolestaan hyödynnetään energiatuotannon raaka-aineena.

”Olemme iloisia, että voimme tehdä yhteistyötä Hevosopiston kanssa. Yhdessä pystymme luomaan hevosalasta entistä ympäristöystävällisempää”, johtaja Anssi Paalanen.

Hevosopiston ja Fortum HorsePowerin yhteistyö koskee tällä erää noin 80 hevosen talliyksikön tuottamaa lantamäärää, joka on arviolta noin 760 000kg vuodessa. Tällä lantamäärällä tuotetaan energiaa jopa 40 omakotitalon lämmitystarpeen verran. Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) ovat selvittäneet hevosenlannan energiakäytön ympäristövaikutuksia. Tutkimustulosten perusteella laskettuna Hevosopiston on mahdollista pienentää hiilidioksidipäästöjään jopa 2000 kg vuodessa siirtymällä lannanpolttoon.

Hevosopisto ja Fortum HorsePower ovat molemmat vahvasti mukana keskiviikkona käynnistyvässä Helsinki International Horse Showssa. Median on mahdollista tavata molempien edustajia jäähallilla.

 

Tiedustelut:

Marian Seppälä, markkinointi ja viestintä, Hevosopisto Oy, p. 050 559 1171

Krista Hellgren, markkinointi ja myynti Fortum HorsePower, p. 0400 495 177

 

Lisätietoa: